16 December, 2009

Buih dan keaktifan Madu Tualang


Buih dan keaktifan Madu Tualang

Buih dan keaktifan Madu Tualang

Buih dan keaktifan Madu Tualang

Gambar di atas adalah keadaan yang mana madu tualang yang baru dipungut sebulan begitu aktif menghasilkan buih2 halus(bergas) setelah ia dimasukkan ke dalam botol.Begitu juga jika madu itu digoncang akan menghasilkan buih seperti ini.Bermakna madu tualang asli yang baru sifat fizikalnya begini. Melainkan madu tersebut telah disejat airnya(diturunkan kadar air dalam madu)ia tidak menghasilkan buih sebanyak ini/tidak aktif.Ketika ia sedang aktif dan berbuih banyak digalakkan tudung botolnya dilonggarkan sedikit agar gas yang dihasilkan dapat keluar. Bertujuan untuk menenangkan keadaan madu itu supaya berkeadaan normal kembali. Jika dibiarkan 2 hingga 5 jam buih-buih tadi secara perlahan akan berkurangan menjadi rupa madu kembali seperti biasa. Tetapi andainya buih tadi membuak keluar dari botol maka harus diselamatkan dengan menuangkan separuh kandungan madu tadi ke dalam bekas lain.

Berlaku kejadian botol madu meletup/pecah seperti gambar di atas ini memang benar-benar berlaku. Kerana itu kalau di lokasi perniagaan saya tidak membenarkan pelanggan yang cuba untuk menggoncang botol madu atau menterbalikkan berulang kali botol. Ini semua bagi mengelakkan kejadian seperti ini iaitu secara tiba2 ia pecah/meletup. Oleh itu saya harap pelanggan/pembaca di luar sana memahami keadaan ini dan tidak 'terasa hati' jika saya atau pekerja saya menegur perbuatan seperti yang dinyatakan tadi.